Categories: Blog

Online participatie: combineer techniek en communicatie






Je was net bezig met een participatietraject of het organiseren van bijeenkomsten. En dan liggen alle plannen door het coronavirus plotseling stil. Natuurlijk kijk je dan meteen naar de mogelijkheden van e-participatie of online participatie. Maar hoe maak je jouw bewonersavond, energiecafé of stakeholderbijeenkomst ook online een succes?

Bij Code C hebben we hier al langer een uitgedacht proces voor. Met onze twintig jaar ervaring in (overheids)communicatie kunnen we jou ondersteunen. Ga direct naar onze methode en bekijk alle voordelen.

Van offline naar online

Het idee ontstaat misschien dat je een participatietraject zomaar 1-op-1 online kunt vervangen. Of geven andere partijen jou de suggestie dat het zo simpel is. Is er echt alleen een online platform, stakeholders en wat koffie nodig? De praktijk van het betrekken van inwoners door succesvolle online participatie blijkt toch wat meer te omvatten.

Er borrelen misschien wel vragen bij je op, zoals..

Ik ken de verschillende online meeting tools inmiddels wel, maar hoe richt ik het participatietraject in?
Hoe ga ik dit eigenlijk allemaal technisch en procesmatig begeleiden?
En hoe houd ik aandacht voor belanghebbenden, bewoners of medewerkers?
Ben ik niet te veel tijd kwijt aan het verwerken van honderden reacties?

Geslaagde online participatie vraagt om de juiste procesbegeleiding, techniek en communicatie. Geef je één van deze drie elementen niet voldoende aandacht, dan is de kans groot dat er geen bruikbare resultaten uit komen. Door jouw online participatietraject meteen goed in te richten houd je grip op weerstand, vergoot je draagvlak en betrek je mensen succesvol.

Voorkom weerstand en vertraging bij participatie

Stel je voor, dat je jouw doelgroep niet zorgvuldig betrekt, of te laat… Dat heeft grote consequenties verderop in het project. Denk aan oplopende weerstand en onduidelijkheid. En door onvoldoende draagvlak moet je wellicht stappen opnieuw doen. Als je niet voldoende aandacht hebt voor communicatie, de voorbereiding en het proces, dan loopt jouw traject alsnog onnodig extra vertraging op.

Online participatietrajecten zijn efficiënt en waardevol. Tenminste, als je ze op de juiste manier inricht. Dit gaat verder dan alleen een technische software oplossing.

Daarom zorgen wij voor de techniek én denken het proces uit. We maken online gesprekken met jouw doelgroep mogelijk. Bovendien hebben we aandacht voor de mens op het scherm. Iedereen die deelneemt, krijgt de ruimte om zijn verhaal te delen. Investeer je in wederzijds begrip? Dan krijg je dit terug in de vorm van draagvlak, verderop in je project.

Grijp de kans om meteen een goede indruk te maken

Wellicht heb je al tijd gestoken in het zoeken naar de juiste tools, maar weet je niet hoe je verder moet. Laat ons je dan ondersteunen bij het proces. Grijp de kans om je traject meteen goed in te richten. Je krijgt tenslotte maar een keer kans om een goede indruk te maken bij je doelgroep. Leer meer over onze methode en welke voordelen het jouw oplevert:



Claire Dekkers

Share
Published by
Claire Dekkers