Categories: Blog

In gesprek met de Spullendokter





Linda: ‘Een litteken geeft karakter en maakt de dingen nog mooier’

Toen onze bedrijfsnaam veranderde naar Code Groen Communicatie, vroegen we ons af wat we met een aantal oude folders (uiteraard gedrukt op duurzaam papier) moesten doen. Weggooien…? Zeker niet! Wij lieten er vlaggetjes van maken door ‘Spullendokter’ Linda Steenbergen. 

Linda, kun je iets vertellen over je initiatief?

“Zoals een poppendokter poppen repareert, zo repareer en upcycle ik allerlei spullen. Van keramiek tot textiel; niets is te gek. Toen ik dit aan een goede vriend van mij vertelde kwam hij al snel tot de conclusie: “oh, dus je bent eigenlijk een Spullendokter”. En zo ontstond de naam. Je kunt me voornamelijk vinden op Instagram (@spullendokter) waar ik mijn reparaties en creaties post. Heel af en toe geef ik nog een workshop. Maar helaas heb ik daar op dit moment wat minder tijd voor.”

Wat inspireert jou?

“Mijn grootste inspiratiebron is mijn oma. Zij zei altijd “t is nog sund”. Dat is Brabants voor “het is zonde om weg te gooien”. Wat stuk was werd gerepareerd of nog voor een ander doeleinde ingezet. Van een aantal oude overhemden kun je nog prima een tafelkleed maken, vond ze. En van een oude rok werd een schort gemaakt. Dit schort heb ik inmiddels in gebruik. Ik draag het iedere dag bij het koken.

Ik repareer en upcycle zoveel mogelijk aan de keukentafel met materialen en gereedschap dat ik al in huis heb. Een houtje, een touwtje, stukje stof of een elastiekje. Op deze manier houd ik het simpel en kun je thuis ook gemakkelijk zelf aan de slag.

Ook vind ik het leuk om de reparatie zichtbaar te houden. Zo lijm ik bijvoorbeeld keramiek met gekleurde lijm. Een beetje zoals de Japanse Kintsugi-techniek maar dan met goudlijm. Mijn mening: een litteken geeft karakter en maakt de dingen nog mooier.”

Waar ben je trots op?

“Wat ik erg leuk vind is dat ik via Instagram af en toe berichtjes krijg van volgers die zelf aan de slag zijn gegaan en vol trots laten zien hoe goed hun reparatie op creatie is geworden. Dan is mijn missie geslaagd.”

Welke mooie ontwikkelingen zie je in Breda?

“Dat er bij de herinrichting van de openbare ruimtes meer aandacht is voor groen.”

Wat mag meer aandacht voor komen, vind je?

“Zwerfafval. Daar kan ik me af en toe best een beetje over opwinden. Overal waar je loopt ligt afval. Dat doet echt zeer aan mijn Spullendokterhart.  Er wordt behoorlijk nonchalant met het milieu en de grondstoffen omgegaan. Ik zit nog te broeden op een nieuw Spullendokter-project. Maar vooralsnog staat mijn smetvrees me nog een beetje in de weg.”

Bedankt Linda, keep up the good work! En de vlaggetjes hebben een mooi plekje in ons kantoor gekregen.


Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. We bieden je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.


Claire Dekkers

Share
Published by
Claire Dekkers