Zoals je misschien weet, zijn we bij Code C nieuwsgierig naar iedereen die in Breda ‘iets’ doet met duurzaamheid. Zo kwamen we ook terecht bij Tim, die zichzelf ziet als ‘impact ingenieur’: hij combineert zijn technische achtergrond met een persoonlijk aspect. Tim is (onder andere) actief bij Breda Circulair: een initiatief en platform voor en door duurzame ondernemers.
“Ik ben eigenlijk toevallig met het thema duurzaamheid in aanraking gekomen. En sindsdien laat het me niet meer los. Mijn missie is inmiddels een meer duurzame samenleving te creëren. Dit doe ik onder andere met Breda Circulair. Breda Circulair is een mooi voorbeeld van waar ik tegenwoordig actief voor ben, naast de andere dingen die ik doe. Ik vond het interessant dat dit eindelijk iets was wat ik in mijn eigen geboortestad kan doen.”
Kun je iets meer vertellen over Breda Circulair?
“In 2018 ontstond dit initiatief en in 2020 werd Stichting Breda Circulair officieel opgericht. Sindsdien ben ik bestuurslid. Breda Circulair was aanvankelijk gericht op de bouwsector, om bruikbare materiaalstromen in de regio in kaart te brengen. Maar als snel bleek dat een bredere blik nodig was. Hoe kunnen we alle initiatieven en partijen veel meer gaan verbinden, waardoor je meer impact gaat creëren? Dus bundelen van krachten.”
En hoe doe je dat precies?
“Breda Circulair heeft zich ontwikkeld tot een platform voor en door duurzame ondernemers, die willen bijdragen aan de transitie, kennis willen opdoen en de verbinding aangaan met gelijkgestemden op het gebied van circulariteit. Wat we nu eigenlijk doen is verbinden door bijvoorbeeld proeftuinen te starten, experimenteerruimtes waarbij we met verschillende partijen ook in een multi helix samenwerking zaken voor elkaar krijgen. Ons centrale doel is het voorkomen van waardeverlies van materialen, mensen, tijd…maak niet uit.”
Welke mooie ontwikkelingen zie je in Breda wat betreft circulariteit?
“Het is goed om te zien dat de gemeente Breda gebruik maakt van ook externe specialisten. Als een soort van vooruitgeschoven post die dat werk ook uit handen neemt. En dat je dat vooral samen doet en waar we elkaar opzoeken.
Verder zie je dat in onderwijsland ook steeds meer aandacht is voor circulariteit. En niet zozeer alleen vanuit de techniek hè, van wat is duurzaamheid en circulariteit helemaal? Maar ook: waarom zijn die thema’s belangrijk? Sluit dat aan op jou als persoon?
Het is veel meer die intrinsieke motivaties daarvoor opzoeken en mensen ook daarop ‘aan’ te zetten. Daar is volgens mij nog meer terrein te winnen. Mooi dat het onderwijs daarmee aan de slag gaat.”
Waar mag meer aandacht naar uitgaan, vind je ?
“Wat mij betreft naar ‘actief beleid’. Uit onze politieke sessies is gekomen wat ik al vermoedde: de wil is er wel, maar de weg wordt niet altijd gevonden. Daardoor wordt het thema duurzaamheid ondergesneeuwd door andere, meer urgente, problemen. Of door thema’s waarvan wel duidelijker is hoe je dat oppakt en hoe daar beleid op gemaakt kan worden.
Het thema duurzaamheid is dus wat onbekender, dat maakt het ook minder geliefd en dus komt het minder van de grond. Maar laten we elkaar juist blijven opzoeken, om te kijken van: oké Breda, wat voor duurzaamheidsbeleid is er nou eigenlijk nodig? Wat werkt binnen de middelen en mogelijkheden? Daar denken we graag over mee!”
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. We bieden je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.