In gesprek met:
Peter van der List
Peter van der List
Bij Code C zijn we nieuwsgierig naar de wereld om ons heen. We komen graag in contact met duurzame doeners in Breda. Zo hebben we al veel enthousiastelingen mogen ontmoeten.
Dit keer spraken we af met Peter van der List. Hij is de bevlogen coördinator van Opgeruimd Breda, een initiatief om zwerfafval aan te pakken.
Peter, kun je iets vertellen over jouw persoonlijke missie?
“Het is mijn wens om Breda een stuk mooier en schoner te maken. Ik stofzuig iedere week mijn huis, waarom dan ook niet buiten opruimen?”
Je bent als coördinator actief bij Opgeruimd Breda. Hoe is dit zo gekomen?
“Een aantal jaar terug zag ik mensen in de straat afval opruimen. Ik raakte met ze aan de praat en dacht: hé, dat wil ik ook. En toen is het balletje gaan rollen. Het plan van Opgeruimd Breda is in 2021 bedacht door Gert van der Hart en ik ben dit gaan coördineren.”
Wat willen jullie met Opgeruimd Breda bereiken?
“Nou, we willen gezamenlijk zorgen voor een schoner Breda! En dat gaat heel goed. Inmiddels is Opgeruimd Breda niet meer uit het Bredase straatbeeld weg te denken. In een jaar tijd hebben we bijna 2000 volgers op Facebook en ruim 750 vrijwilligers. Wekelijks krijgen we 3 nieuwe aanmeldingen. Inmiddels is er ook een routekaart ontwikkeld, dat is een overzicht van wie welke straat/straten schoonhoudt.”
Waarom is dit zo populair, denk je?
“Mensen houden van een schone omgeving. Ze zijn afgelopen jaren meer thuis geweest en voelen zich betrokken bij hun omgeving. En het is laagdrempelig. Iedereen kan meehelpen, waar, wanneer en hoe vaak hij of zij maar wil. Het is fijn dat dit initiatief ook zorgt dat mensen met elkaar in contact komen.”
Wat gaat er goed in Breda op het gebied van duurzaamheid, vind jij?
“Er gaat een heleboel goed, vind ik. Bredase burgers zien in dat de gemeente het probleem van zwerfafval niet alleen kan oplossen. Het is mooi dat inwoners ook de handen uit de mouwen steken. Dat burgers betrokken zijn bij hun eigen omgeving, voor een duurzame en veilige wijk. Dat zijn positieve ontwikkelingen.”
Wat verdient er nog wat aandacht?
“De communicatie naar bewoners toe. Ik denk dat we nog meer bewustzijn over zwerfafval kunnen creëren. Door bijvoorbeeld meer te doen aan educatie op scholen. Uiteindelijk wil je uitstralen: het is niet OK om rommel op straat te gooien. Dit moet je ook zichtbaar maken op straat, vind ik.”
Dank, Peter, voor je enthousiaste verhaal en mooie initiatief!
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.