Zoals je misschien weet, zijn we bij Code C nieuwsgierig naar iedereen die in Breda ‘iets’ doet met duurzaamheid. Zo kwamen we ook terecht bij Alex, die betrokken is bij het Repair Café. Hij helpt als vrijwilliger mee in de organisatie en is reparateur.
Alex, kun je iets vertellen over je missie?
“Mijn persoonlijke missie is om ‘repareren’ weer in het woordenboek van mensen terug te krijgen. Door de jaren heen lijken mensen steeds meer te vergeten dat je spullen kunt repareren voordat je iets nieuws koopt. Dat komt ook een beetje door de huidige wegwerpmaatschappij. Voldoet iets niet meer? Dan moet ik een nieuwe hebben. Ook de reclames op tv en in folders dragen er niet aan bij. ‘Vandaag besteld en morgen in huis’. Maar in veel gevallen kun je iets repareren of laten repareren.”
Kun je iets meer vertellen over het Repair Café?
“Het Repair Café is een wereldwijde beweging. Het is een bijeenkomst van handige mensen én mensen met kapotte spullen die zichzelf niet zo handig vinden. Die twee groepen mensen helpen elkaar die spullen te repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden is gereedschap – vaak van de reparateurs zelf – aanwezig. Als je kapotte spullen brengt is het wel de bedoeling dat je bij de reparatie blijft, informatie over het stuk gaan geeft en meehelpt. Zo wordt ervaring en kennis gedeeld en repareren weer een vanzelfsprekendheid. Een origineel product gaat dan veel langer mee. Hiermee verkleinen we de afvalberg en helpen we het klimaat.”
Met wat voor spullen komen mensen bij jullie?
“Bij het Repair Café hebben we de stelregel dat alles wat je zelf door de deur kunt vervoeren, is toegestaan. En er komt echt wat alles binnen! Denk aan elektrische apparaten, kleding, fietsen, sieraden, klokken, meubels, telefoons, speelgoed en nog veel meer. Soms moet een nieuw onderdeeltje worden aangeschaft om de reparatie uit te voeren. We kunnen wel zo’n 70 tot 80% van de kapotte spullen repareren.”
Welke mooie ontwikkelingen zie je in Breda wat betreft hergebruik en reparatie?
“In Breda zijn maar liefst 4 Repair Cafés actief waar mensen samen met de handige vrijwilligers hun spullen (laten) repareren. Een hechte groep vrijwilligers zet zich belangeloos in om met de reparaties aan de slag te gaan. De groep vrijwilligers is divers. Soms doen zij het naast een betaalde baan als hobby, sommige vrijwilligers zijn gepensioneerd, sommige werkzoekend en/of hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar allemaal hebben ze een liefde om met elkaar kapotte spullen weer heel te maken.
Daarnaast zijn er in Breda talloze mooie andere initiatieven die bijdragen aan minder afval en meer hergebruik. Zoals de plannen voor een circulair ambachtscentrum in Breda waar ondernemers, instellingen en particulieren ingezamelde (afval)materiaal hergebruiken en/of repareren. Daarmee wordt de afvalberg ook weer een stukje kleiner.”
Waar mag meer aandacht naar uitgaan, vind je ?
“Bij het Repair Café (en ook bij andere duurzame initiatieven) werken veel enthousiaste vrijwilligers. Maar het blijft lastig om nieuwe en ook wat jongere vrijwilligers te vinden en de vaste groep wordt bijna te klein om de Repair Cafés te blijven draaien. Het zou mooi zijn als de groep wat groter wordt, dat geeft ook meer speelruimte voor andere belangrijke initiatieven met een vergelijkbaar doel. Daarnaast is het een uitdaging om de jeugd al op jonge leeftijd enthousiast te maken om spullen te hergebruiken en te repareren. Gelukkig is daar ook in het onderwijs steeds meer aandacht voor.”
Meer informatie over het Repair Café in Breda
www.facebook.com/repairbreda
repaircafebreda@gmail.com
Algemeen : www.repaircafe.org
Locatie Haagse Beemden ‘Wijkcentrum Heksenwiel’
Heksenwiellaan 2
12.00 uur – 16.00 uur (aanmelden reparaties tot 15.30 uur)
hb.repaircafe@gmail.com
Locatie Prinsenbeek Woonzorgcentrum ‘Hagedonk’
Markt 5A / Schoolstraat 2A, Prinsenbeek
10.00 uur – 12.30 uur
Prinsenbeekse Bezige Bijen
pbbijen@gmail.com
Locatie Breda Oost ‘De Buurtzaak’
Teteringsedijk 2
12.00 uur – 16.00 uur
repaircafebreda@gmail.com
Locatie Princenhage ‘De Dobbelsteen’
Doelen 36
12.00 uur – 16.00 uur
henk.oomen1948@hotmail.com
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. We bieden je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.