Categories: Blog

In gesprek met Buitenspeelbazen Anoek en Lotte



Buitenspeelbazen Anoek en Lotte



Anoek en Lotte van Buitenspeelbazen: “Vrij buitenspelen is goed en gezond!”

Bij Code C zijn we nieuwsgierig naar de wereld om ons heen. We zijn benieuwd naar andere mensen op duurzame missie. Duurzaam in de breedste zin van ’t woord: heerlijk vrij kunnen bewegen en spelen in de natuur is goed en gezond!

Op school krijgen kinderen gym en soms ‘zitten’ ze op een sport. Je zou dan bijna vergeten dat lekker vrij buiten spelen ook heel fijn is. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen. Na een lange werkdag knap je ook op van even bewegen in de natuur. Maar dat vraagt natuurlijk wel wat bewustwording en aandacht!

Daarom wordt elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden, elk jaar op de tweede woensdag van juni. Zo wordt het buitenspelen in de buurt gestimuleerd.

Ook in Breda zijn er echte Buitenspeelbazen actief die het hele jaar door laten zien hoe leuk buiten bewegen is! Wij spraken af met Anoek Beekhuizen en Lotte Klein. Samen met Gerty Verdaasdonk zijn zij Buitenspeelbazen in Breda.

Anoek en Lotte, kunnen jullie iets vertellen over dit initiatief?

NatuurlijkSportief is een landelijk beweegconcept, waarbij sporten weer buitenspelen wordt.  Slootje springen, met takken slepen, in bomen klimmen, rennen en ravotten… alles kan. En dat lekker buiten in de mooie natuur rondom Breda! Als Buitenspeelbazen voeren we dit samen met Gerty uit in Breda.

Wij richten ons allebei op kinderen. We organiseren ouder -en kindactiviteiten, prentenboekavonturen, kinderfeestjes en inspiratiesessies voor professionals die met jonge kinderen werken. Gerty richt zich op volwassenen en daagt hen uit méér te bewegen, weg te komen achter het scherm en zich te vermaken in en met de natuur. Op de buitenspeeldag 8 juni hebben wij ook een Buitenspelenderwijstraining voor leerkrachten gepland.”

Wat is jullie drijfveer?

“We maken ouders graag bewust van het belang voor jonge kinderen om vrij buiten te spelen: het is goed voor de ontspanning, concentratie en zelfvertrouwen. Daarnaast: kinderen die op jonge leeftijd van te natuur leren houden, zijn als volwassene eerder geneigd respectvol met de natuur om te gaan. Maar vooral laten ervaren hoe leuk het buiten in de natuur is!”

Wat vinden jullie mooie ontwikkelingen in Breda, wat betreft natuur en duurzaamheid?

“Er ontstaan vanuit de gemeente steeds meer groene initiatieven, zoals Breda Stad in een Park. Op boerderij Wolfslaar gebeurt veel. Het is een fijne en duurzame plek om je te vermaken. Er zijn regelmatig activiteiten en workshops die je helpen om op een leuke en vaak eenvoudige manier duurzamer te zijn. Wolfslaar bundelt veel duurzame initiatieven. Ook vanuit de Nieuwe Veste gebeurt er veel rondom Ontdek je Talent.”

Waar mag meer aandacht naar uitgaan?

“Nou, bijvoorbeeld naar het opzetten van een bos-BSO. Er is zoveel mooie natuur in Breda. Hoe mooi en waardevol zou het voor kinderen zijn als er een opvanglocatie is, midden in die natuur? Sowieso is binnen de kinderenopvang nog een slag te winnen als het gaat om buiten spelen.

Of naar het opzetten van natuurspeeltuinen, waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur; met water te kliederen, bruggen en hutten te bouwen en nog veel meer. Overal in het land zie je ze opploppen. Dit zou ook goed in Breda passen.

En natuurlijk naar het vergroenen van schoolpleinen, zodat kinderen meer uitgenodigd en uitgedaagd worden met de natuur te spelen. Daar is nog veel winst te behalen. “

Dank voor jullie mooie bijdrage. Wij wensen iedereen veel buitenspeelplezier. Tikkie, jij bent ‘m!


Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.


Claire Dekkers

Share
Published by
Claire Dekkers