In gesprek met:
Ron Bekker
Ron Bekker
Bij Code C zijn we nieuwsgierig naar de wereld om ons heen. We wisselen graag van gedachten en ideeën met andere mensen op duurzame missie.
Pas spraken we met Ron Bekker, bestuurslid van Natuur- en Milieuvereniging Markkant Breda en actief bij Stadsjutters Breda. De Stadsjutters zijn hard op zoek naar een weg om Breda zwerfafval-vrij te maken.
In de komende Zero Waste Week Breda (2-8 juli 2022) wordt ook duidelijk hoe tof en haalbaar minder afval is!
De Zero Waste Week Breda is een initiatief van Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, in samenwerking met Ron Bekker en Nadia Mooij, beleidsadviseur afval en circulariteit bij Gemeente Breda.
Het festival in Breda start zaterdag 2 juli en brengt de hele week ideeën en mensen samen door leuke (gratis) workshops en events.
Perfecte timing om Ron eens aan de tand te voelen over de strijd tegen zwerfafval, het fenomeen ‘plogging’ en zijn persoonlijke motivatie. Hoe en waarom doet hij dit?
Ron, op welke missie ben jij als duurzame doener in Breda?
“Ik krijg een goed gevoel bij een mooie, gezonde en zo schoon mogelijke omgeving waarin ik met anderen met plezier woon. Daar word ik blij van. Dat is mijn ideale wereld, zonder zwerfafval.
In beleidsplannen moet dat ook terugkomen: groen is geen sluitpost maar startpunt. Groen heeft een positief effect op gezondheid, milieu en veiligheid. Mensen zijn steeds verder van de natuur af komen te staan. Zelf wil ik een goede relatie met de natuur hebben.”
Wat drijft jou eigenlijk om dit te doen?
“Ik ben gewoon graag buiten: in het dorp, de stad of de natuur. Ik vind het fijn om de zon en de vrijheid te voelen. Als kinds was ik al graag bezig met schoffelen, tuintjes onderhouden of kranten rondbrengen. En later heb ik gekozen voor de middelbare tuinbouwschool. Het buiten zijn is voor mij een innerlijke drive en gezonde verslaving.”
Wat doen jullie met Stadsjutters Breda?
“Als Stadsjutters zijn we actief op zoek naar een weg om de stad zwerfafval-vrij te maken. Dit door zwerfafval te voorkomen. Om ons doel te bereiken brengen we in kaart wat, wanneer en waar ligt zodat daaruit kan worden geanalyseerd waarom het er ligt.
Dit doen we in samenwerking met Avans Hogeschool en Gemeente Breda.
We ruimen dus niet alleen zwerfafval op, maar verzamelen ook data. Als je het opraapt is het weg en heeft het er nooit gelegen.”
Dat klinkt als een goede en gezonde bezigheid!
“Ja, dat vinden wij ook. Samen buiten in beweging zijn, geeft veel positieve gezondheid. Wij organiseren daarom ook elke maand een sportieve cleanup actie in Breda waar iedereen in sportkleding aan mee kan doen.
Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan plogging (joggen terwijl je afval opruimt) of de SUP clean-ups (peddelen over het water en tegelijkertijd rommel opruimen).”
Wat wordt er nog meer gedaan voor een schone omgeving in Breda?
“Er zijn zeker veel goede ontwikkelingen op dit gebied. Zo zijn er plannen voor de Singel, de haven is weer haven geworden, pleinen vergroenen, er komen minder auto’s in de binnenstad, er is aandacht voor water. Dit is sowieso wel een landelijke trend en Breda gaat daar ook zeker in mee.”
Zijn er ook dingen die volgens jou nog meer aandacht nodig hebben?
“Ja, natuurlijk. De ontwikkelingen gaan nog steeds traag, alles heeft veel tijd nodig. Ik snap het wel, maar ik vind het nog niet snel genoeg gaan. Ook denk ik dat een gezonde en schone leefomgeving veel meer prioriteit zou mogen hebben, dat het geen sluitpost zou moeten zijn, maar juist een startpunt.”
Een mooie afsluiting van dit inspirerende gesprek! Dank Ron, voor je tijd en enthousiaste bijdrage aan een schoon Breda.
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.