In gesprek met:
Dorine Verheijden
Dorine Verheijden
Als Code C zijn we nieuwsgierig naar de wereld om ons heen. We ontmoeten graag andere mensen die op duurzame missie zijn. Dat doen we bijvoorbeeld bij het Groencafé. Dat is een initiatief van Natuur – en Milieuvereniging Markkant Breda.
Het Groencafé is de ontmoetingsplek voor iedereen in Breda met groene ideeën, vragen over duurzaam leven en ambities voor zichzelf en de stad.
Hoe verwelkom je bijvoorbeeld meer bijen, vlinders en andere ‘vleugels’ in je tuin? Bio-divers tuinieren was het thema bij het Groencafé afgelopen 11 mei.
Olga ging met Dorine Verheijden in gesprek over natuur in de regio. Dorine is bestuurslid van de Natuur-en Milieuvereniging Markkant Breda.
Dorine, wat is je persoonlijke missie?
“Ik zet me met passie in voor bescherming, behoud en schoonheid van de natuur in de regio Breda. Doordat ik gestopt ben met mijn eigen bedrijf, kwam er tijd en energie vrij om mij intensief in te zetten voor de vergroening van Breda, versterking van de biodiversiteit in de regio en de aanpak van milieuvervuiling zoals zwerfvuil in de stad. Ik wil graag het lokale ‘groene’ netwerk van gelijkgestemden intensiveren.”
Wat doet Markkant Breda precies?
“Markkant Breda is de lokale afdeling van Milieudefensie. Het is een netwerkorganisatie en verbindt iedereen die zich betrokken voelt bij de missie: schoonheid van landschap, natuur en milieu in de regio Breda. Zowel leden als partners. Markkant werkt samen met de gemeente, maar ook met partners zoals Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, het Waterschap en natuurlijk collega verenigingen. De vereniging geeft gevraagd en ongevraagd advies, onderzoekt problemen en organiseert diverse activiteiten om vergroening te bevorderen en het milieu schoner te maken.”
Wat gebeurt er nog meer bij de vereniging?
“Binnen de vereniging ben ik actief voor de Stadsjutters Breda (tegen zwerfvuil), Groencafé, vergroening van de binnenstad (zoals het project verticale tuinen en het inzaaien van de Stadswei achter de Oude Vest), en voor milieuvraagstukken zoals schoon water en schone lucht. Onlangs heb ik, in het Markdal, samen met een groep vrijwilligers een 250 meter lange vlechthaag aangelegd.
Dat is het begin van een haag die van Noord naar Zuid dwars door de stad en het Markdal moet gaan lopen. Wég met hekken en prikkeldraad! Een vlechthaag is een mooie oplossing en tegelijk een ecologische verbindingszone. Het is een sieraad voor het landschap en draagt bij aan de biodiversiteit. Daarnaast staat deze vlechthaag symbool voor een oude pelgrimsroute die vroeger door Breda liep.”
Wat gaat volgens jou goed in Breda?
“Gelukkig zien we dat er in Breda aandacht is voor het tegengaan van versteniging in de stad. Er ligt echt veel meer nadruk op groen. Bij de ontwikkeling van de Nieuwe Mark hebben ecologen ook die aandacht gehad voor groen. En de gemeente Breda is erg ontvankelijk voor advies.”
Waar mag meer aandacht voor komen in Breda, vind je?
“We merken bijvoorbeeld dat er nog meer aandacht kan komen voor schone lucht. Door bomen aan te planten in stedelijke omgevingen, verbeteren we de luchtkwaliteit. En er mag natuurlijk nog meer nadruk liggen op natuurinclusieve landbouw. Dat is een manier van landbouw waar de natuur baat bij heeft.”
Bedankt voor de inspirerende ontmoeting, Dorine! En graag weer tot ziens bij het volgende Groencafé.
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.