In gesprek met:
Maurits Dorlandt
Maurits Dorlandt
Bij Code C komen we graag in contact met andere duurzame doeners in Breda. Dit keer spraken we met Maurits Dorlandt, die op verschillende manieren betrokken is bij het milieu.
Maurits is als onderzoeker werkzaam bij het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) in Breda. Maar ook bij hem thuis gebeurt er van alles op het gebied van recycling en waterberging. Tijd voor een goed gesprek!
Maurits, kun je ons iets vertellen over jouw persoonlijke drijfveer?
“Ja, zeker. Mijn missie is: living the awakened life. Dat betekent voor mij de wereld een stuk mooier en schoner maken. Ik houd me bezig met energie, water, bodem en afval. Zowel in werk als privé. Ik heb verschillende doelen:
· Maximaliseren groene impact
· Minimaliseren grijze impact
· Minimaal verlies van comfort
Het inwendige milieu is eigenlijk net zo belangrijk: op het moment dat je voor jezelf helder hebt wie je bent en wat je wilt, is het makkelijker om ook in reinheid met de omgeving te leven, dus de wereld om je heen mooier te maken. Ik ben daarom erg geïnteresseerd in de relatie tussen natuur en menselijk gedrag. Het zou mooi zijn als we intrinsieke motivatie als primaire drijfveer bij zoveel mogelijk mensen kunnen aanwakkeren!”
Hoe zie je dat bij jou thuis terug, die groene drive?
“Ik ben thuis echt met van alles bezig. Je zou wel kunnen stellen dat ik m’n huis gebruik als energiecentrale, haha! Ik focus me ook op de nutrientencyclus (dus ecologische recycling, kringloop zo klein mogelijk maken, compostbak), infiltratie en waterberging, zero waste producten.Daarnaast ben ik een trouwe bezoeker van STEK, repair cafés en andere duurzame lokale plekken.”
En in jouw werk?
“Mijn baan bij HAS combineer ik met mijn baan als onderzoeker bij een onderzoekscentrum. Bij CoE BBE helpen we bedrijven met hun biobased ambities. Het is erg prettig om een soort brug te vormen tussen onderwijs en onderzoek. Ik heb in het verleden ook als projectleider mogen werken aan een bijzonder onderzoeks- en awareness project, Stadsjutters.
Daarbij werkten Avans Hogeschool, Markkant en de gemeente Breda samen om zwerfvuil in de gemeente Breda niet alleen op te ruimen, maar ook zodanig in kaart te brengen dat er gekeken kan worden naar de bron van het zwerfafval.”
Welke ontwikkelingen zie jij in Breda qua energie, water, bodem, afval?
“STEK is een mooi voorbeeld van kringlopen (zo klein mogelijk) sluiten. Daarnaast moeten we echt de gemeenteraad zoveel mogelijk zelf blijven prikkelen. Stadsjutters is een mooi voorbeeld waar dat gelukt is.”
Wat gaat er volgens jou al goed in Breda?
“Erg veel, zoals de campagne Breda doet mee, de Zero Waste Week en nog veel meer.”
Waar mag meer aandacht naar uit gaan, vind je?
“We moeten meer de boer op naar doelgroepen die in hun eigen bubbel leven en moeilijk bereikbaar zijn, maar vaak wel een groot deel van het verschil kunnen maken.”
Mooi dat je zowel in werk en privé zo begaan bent met het milieu, Maurits. Dank voor de leuke ontmoeting!
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.