Categories: Blog

In gesprek met Ad Bijma



Ad Bijma



Ad: “Burgers moeten zoveel mogelijk te zeggen hebben over hun eigen energiehuishouding”

Code C is nieuwsgierig naar wat er in Breda gebeurt op het gebied van duurzaamheid. We spreken daarom steeds af met mensen die op duurzame missie zijn in Breda. Dit keer is het woord aan Ad Bijma, voorzitter en mede-oprichter van de Coöperatieve vereniging BRES. Deze lokale organisatie biedt steun aan particuliere woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woningen.

Ook is Ad voorzitter van de wijkraad Zandberg-Oost, waar hij samen met anderen de werkgroep Zandberg-Oost Duurzaam/Aardgasvrij heeft opgericht. Daarmee probeert hij samen met bewoners zelf een energieplan voor de wijk te maken. “Dat staat los van BRES, maar gaat inhoudelijk over dezelfde onderwerpen.”

Ad, jij was in 2014 een van de oprichters van BRES. Nu ben jij bezig met je laatste termijn als voorzitter van de organisatie. Wat is jouw missie?

“Nou, van oudsher waren de thema’s internationale samenwerking en duurzaamheid onderwerp van mijn passie. Ik was ook lange tijd werkzaam in die gebieden. Mijn opvattingen over rechtvaardigheid, gelijkheid, zeggenschap, solidariteit zijn altijd mijn drijfveer geweest.

Als het om de energievoorziening en -transitie gaat, vind ik dat burgers zoveel mogelijk zeggenschap moeten hebben over hun eigen energiehuishouding. De overheid moet hier een belangrijke rol in moet spelen en de ontwikkelingen niet overlaten aan (commerciële) marktpartijen.

Die laatste mogen wel een rol spelen maar onder strakke regie van de overheid, die de kaders vaststelt. En zoals afgesproken in het Klimaatakkoord: tenminste 50% van de energievoorziening moet lokaal plaatsvinden.”

Wat doet BRES als lokale organisatie precies? 

“BRES behartigt de belangen van onze leden en ondersteunt particuliere woningeigenaren om hun woningen te verduurzamen. We hebben vrijwillige energiecoaches die keukentafelgesprekken voeren, we beheren het energieloket Woonwijs en bemensing van de Greenhopper. Dat is het meest duurzame tinyhouse van Breda.

Daarnaast stimuleert BRES de organisatie en exploitatie van duurzame opwek-projecten, zoals collectieve zonnedaken. En we zetten ons actief in bij de warmtetransitie door ondersteuning van wijkbewoners bij het maken van wijkenergieplannen. Daarnaast geeft BRES ook op verschillende manieren informatie aan inwoners en organiseert het collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Waar ben je trots op? 

“Dat BRES een organisatie is (geworden) waar andere bij de energie- en warmtetransitie betrokken partijen in de stad, waaronder zeker ook de lokale overheid, niet omheen kunnen. BRES is de enige partij die bij particuliere woningeigenaren achter de voordeur komt en de enige particuliere partij die eigen duurzame, collectieve opwekprojecten exploiteert.”

Welke ontwikkelingen zie je in Breda wat betreft natuur, duurzaamheid, energietransitie? 

“De thema’s die je noemt, zijn integraal onderdeel van de zo noodzakelijke verduurzaming van onze samenleving. Breda stimuleert groene daken en wil ‘Stad in een park’ zijn. Dat is een mooie groene ambitie waar ook middelen voor worden vrijgemaakt, maar die gaat nog niet gelijk op met de ambities op het gebied van energie- en warmtetransitie.

Het vorige college trok daar bijvoorbeeld geen extra geld voor uit op de begroting (wel UPK-middelen) en had/heeft de neiging erg af te wachten tot er vanuit EU, Provincie, Rijk gelden beschikbaar zouden komen. Hopelijk wordt dat nu anders.”

Waar mag meer aandacht voor komen in Breda, vind jij? 

“Overheden in het algemeen en Breda in het bijzonder, moeten soms meer lef tonen i.p.v. alleen maar risicomijdend gedrag te vertonen. Maak pilots mogelijk op het gebied van waterstof-toepassingen, opslagcapaciteit ( bv. door experimenten met zout-batterijen) etc.

En verder: participatie (bijvoorbeeld bij het totstandbrengen van de wijkenergieplannen) moet reëel zijn en geen wassen neus. De gemeenteraad moet het laatste woord hebben en houden en geen aanwijzingsrecht overgeven aan het college, zoals bij de invoering van betaald parkeren gebeurde.

Tot slot: opvattingen van bewoners moeten serieus worden genomen en bewoners verdienen daadwerkelijke ondersteuning door onafhankelijke begeleiders. Dat is ook een ambitie van BRES.”

Bedankt voor jouw betrokkenheid en inzet, Ad!


Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.


Claire Dekkers

Share
Published by
Claire Dekkers