Hoe houden we energie betaalbaar? Welke impact hebben jouw keuzes op anderen? Daarover ging de energieregio West-Brabant met 200 inwoners in gesprek. Dit gebeurde in een reeks bijeenkomsten in februari en maart 2022, onder de noemer Brabant Praat.
Voor de bijeenkomsten van Brabant Praat zijn ruim 20.000 uitnodigingen verstuurd naar willekeurig gekozen adressen in West-Brabant. Inwoners die de brief ontvingen, konden zich aanmelden. Uit deze aanmeldingen werden weer een aantal mensen ingeloot.
Het credo ‘haalbaar, betaalbaar en keuzevrijheid’ komt in veel energieplannen terug. Maar wat is betaalbaarheid nu echt en welke keuzes willen mensen eigenlijk hebben? Inwoners praatten hierover met elkaar en formuleerden een advies richting de politiek. De adviezen zijn persoonlijk, maar alle adviezen samen vormen samen een beeld van alle verschillende meningen.
Alle informatie uit de bijeenkomsten komt uiteindelijk in een eindrapport dat wordt aangeboden aan de bestuurders en de raadsleden in de betrokken gemeenten. Het eindrapport vormt mede de basis voor de vervolgbesluiten die over de duurzame warmtevoorziening van de toekomst zullen worden genomen in West-Brabant.
Later in 2022 zal de RES West-Brabant ook een burgerforum organiseren. Deze mensen komen niet één keer, maar meerdere keren bij elkaar. Zij brengen uiteindelijk samen een advies uit over een ander thema binnen de energietransitie van de regio.
Binnen het project Brabant Praat werkten we als Code C samen met Waterschap Brabantse Delta, EMMA Experts in Media en Maatschappij en Dutch Coding Company.
Meer weten over dit bijzondere project? Bekijk meer over Brabant Praat op de website van RES West-Brabant.
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.