Zoals je weet gaan wij graag in gesprek met andere duurzame doeners. Dit keer spraken we Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland en initiatiefnemer van de eerste Zero Waste Week in Breda.
Elisah, wat is je persoonlijke missie?
“Mijn persoonlijke missie is een afvalvrije economie! Ik maak me hard voor een wereld waarin afval niet bestaat. Niet omdat alles opgeruimd en verwerkt is, maar omdat het afval niet ontstaan is. Ik richt me dus vooral op preventie van afval.”
Wat doet Zero Waste Nederland precies?
“Vanuit Zero Waste Nederland houden we ons bezig met de vragen: kan het zonder afval, kan het minder, kunnen we het opnieuw gebruiken? Daarnaast proberen we sociale barrières te verbreken, en overheden, producenten en ondernemers bij dit vraagstuk te betrekken. Het gaat om positieve psychologie, om een gedragsverandering in gang te zetten. Door een community te bouwen merk je: “hé, ik sta er niet alleen voor”. Dat geeft een fijn gevoel en zo maken we leven zonder afval normaler.
We doen dit op verschillende manieren: bijvoorbeeld door het geven van lezingen en workshops, het adviseren van bedrijven en organisaties en het verbinden van partijen die werken aan innovaties. Daarnaast voeren we acties en campagnes en wijzen we op alternatieven. Zo hebben we bijvoorbeeld een raamsticker ontwikkeld, die ondernemers op hun raam kunnen plakken. Zo nemen we een drempel weg voor consumenten die graag hun eigen verpakking willen meenemen.”
Waar ben je trots op?
“Begin juli 2022 hebben we een Zero Waste Week georganiseerd. Dit was een initiatief van mijzelf, Ron Bekker (duurzaam ondernemer) en Nadia Mooij (beleidsadviseur Afval en Circulariteit bij Gemeente Breda). Samen met heel veel betrokken ondernemers, maatschappelijk partijen, onderwijsinstellingen en inwoners van Breda kwam deze week tot stand. Tijdens deze week hebben we iedereen laten kennismaken met een afvalvrije leefstijl en hebben we laten zien hoe leuk en makkelijk leven met minder afval is.”
Welke mooie ontwikkelingen zie je?
“Ik ben positief gestemd, er gebeurt veel in Breda! Zo is er een werkgroep Afval ontstaan. Dit initiatief kwam vanuit de gemeente zelf en het wordt dan ook breed gedragen. Het is een thema dat erg leeft binnen de Raad. De werkgroep bestaat uit allerlei inwoners en organisaties die zich bezighouden met afval, of de preventie daarvan. De gemeente luistert goed naar de input vanuit deze groep en er wordt budget vrijgemaakt. Daarnaast vind ik bijvoorbeeld ‘Breda Stad in het Park’ een mooie ontwikkeling.”
Wat mag meer aandacht voor komen, vind je?
“Er zou meer interne samenwerking mogen zijn tussen de verschillende afdelingen van de gemeente, meer integratie. Ook zou er meer ondersteuning mogen zijn voor inwonersinitiatieven, dus initiatieven die vanuit de maatschappij zelf komen. Verder zou er meer aandacht mogen komen voor afvalpreventie. Groot en zichtbaar in de wijken. Dus de afvalpreventie meer naar mensen toe brengen.
Breda is een ondernemersstad. Er gebeurt bijvoorbeeld veel qua evenementen. Maar ook hier mag meer aandacht komen voor afvalpreventie (dus vanuit de gemeente richting de organisatoren). Tot slot zouden meer duurzame woningen mogen worden gebouwd.”
Bedankt Elisah! Keep up the good work!
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. We bieden je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.