Claire Dekkers
mei 11, 2018
Nederland gaat stoppen met het gebruiken van aardgas. Dit betekent concreet dat huishoudens en gebouwen een alternatief moeten gaan gebruiken voor het koken en stoken. Ook in Zoetermeer maken ze plannen voor het aardgasvrij maken van de stad. De wijk Palenstein is de eerste bestaande Zoetermeerse wijk die vóór 2040 aardgasvrij wordt. Code C helpt met de bewonerscommunicatie op weg naar aardgasvrij. In deze blog tips over hoe je zo’n traject aanpakt.
Bij bewoners roept ‘geen aardgas meer’ veel vragen op. Welke mogelijkheden en alternatieven zijn er? Welke financieringen en ondersteuningen biedt de gemeente aan? Hoe gaat mijn huis er straks uitzien? En wanneer gaat er iets veranderen? Tip 1: Heldere informatie en duidelijke communicatie is belangrijk. Maar wat als je niet alle antwoorden kunt geven op de vragen die er zijn? Tip 2: Vertel dat je niet alle antwoorden hebt en ben transparant in de onzekerheid en onduidelijkheid die er nog is. En wacht niet met communiceren tot je alle antwoorden kunt geven (tip 3). Het is nu actueel en veel in het nieuws, dus haak daar op in (tip 4).
Goed informeren staat centraal tijdens de overgang, maar vergeet niet goed te luisteren naar de vragen die bewoners hebben. Voor iedere bewoner kan de vraag anders zijn. In Zoetermeer hebben we ervoor gekozen om alle bewoners in de wijk met een wijkbericht te informeren. Geen brief vanuit de gemeente maar een samenwerking met de woningcorporaties en de netbeheerder. Gezamenlijk hebben we een communicatieaanpak opgesteld met een eenduidige kernboodschap, zodat bewoners, of het nu een huurder is of een particuliere eigenaar, hetzelfde verhaal horen.
Na het informeren via een wijkbericht hebben we met een informatiekraam op een duurzaamheidsmarkt inwoners de gelegenheid gegeven om vragen te stellen. Daar ter plaatse zijn we gestart met verzamelen van e-mailadressen van inwoners die graag op de hoogte willen blijven. Om ook met het oog op de nieuwe Privacywetgeving alle mensen te kunnen bereiken. In juni staat een bewonersbijeenkomst gepland waar we geïnteresseerden gaan informeren over de mogelijke alternatieven voor aardgas in de wijk Palenstein. En ook wanneer welk huis aangepakt wordt of moet worden of tot wanneer er in ieder geval zeker nog niets gaat gebeuren. Want dat is wat mensen willen weten: wanneer ik?
Ben jij duurzaamheidsmanager, beleidsvoerder bij de overheid of heb je gewoon een mooi duurzaam initiatief? Wij juichen je plannen graag toe. Tijdens een Energie Boost bieden we je communicatieadvies, do’s en dont’s en een simpele strategie om je doelgroep te bereiken.