Wijkuitvoeringsplannen

Als aanjager van duurzaamheid binnen je gemeente vraag je je misschien af:

  • Hoe zet ik de juiste stappen richting verduurzaming van buurten?
  • Hoe betrek en ondersteun ik de bewoners hierbij?
  • En welke aanpak sluit het beste aan bij elke unieke buurt?

Wij staan samen met HetEnergiebureau voor je klaar om deze uitdaging aan te gaan. Onze bureau’s geloven in een toekomst waarin buurten duurzaam zijn en daar trots op zijn.

Technische kennis + communicatie + participatie

Onze bureaus bundelen krachten om gemeentes te helpen bij het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen (WUP). Gezamenlijk gaan we voor toekomstbestendige buurten in nauwe samenwerking met jou als gemeente, samen met de betrokken bewoners, bedrijven en stakeholders in de buurt.

In vier stappen naar een gedragen WUP

Het WUP start met stap 0: Het doel van deze stap is om samen met de buurt te komen tot een Go of No-Go. Een WUP heeft alleen kans van slagen als er voldoende draagvlak is bij bewoners en bedrijven. Dit onderzoeken wij in stap 0. Wij geloven erin dat als je met de buurt wilt samenwerken in het opstellen van een WUP, het belangrijk is om eerst te onderzoeken of de buurt deze samenwerking wil aangaan.

Na stap 0 starten we met de vervolgstappen die in de afbeelding zijn weergegeven. Het WUP is na de vier stappen klaar en bevat een uitwerking van de technische oplossingen voor de huizen, de benodigde acties, een gedetailleerde planning en een checklist voor het vervolg.

Het op een juiste manier betrekken van de bewoners is de basis van elke stap. Hiervoor hebben we allerlei instrumenten. Bijvoorbeeld een wijkkraam, digitale of fysieke inwonersavonden, enquêtes, workshops of werkgroepen. Wij zorgen voor een vorm die het beste aansluit op de behoefte van de buurt zelf.

Waar we buurten zeggen kun je ook lezen: wijken, straten, kernen of voor jouw gemeente logische gebieden.

Direct starten met isoleren van woningen

Zodra het kan gaan we aan de slag, met bijvoorbeeld de isolatie van woningen. Dat kan vaak al in stap 0 of stap 1. We sluiten daarbij aan op bestaand beleid en bestaande aanpakken zoals die voor energiearmoede, energiebesparing, andere wijkaanpakken en het Nationale Isolatie Programma (NIP).

De voordelen van onze aanpak

  • Wijkuitvoeringsplan (WUP) die specifiek is afgestemd op de behoeften en kenmerken van elke buurt. Door onze participatie aanpak betrekken we bewoners actief, waardoor het begrip voor de plannen toeneemt.
  • We bieden deskundig advies en begeleiding bij het selecteren van duurzame oplossingen. Ook helpen we bij het verkennen van subsidiemogelijkheden en financieringsopties.
  • Het technisch advies, de communicatie en participatie zijn goed op elkaar afgestemd door onze samenwerking.
  • Jij hoeft maar één inkooptraject te doen en hebt één duidelijk contactpersoon.

Meer weten? Neem contact met ons op

Ontdek hoe wij jouw gemeente kunnen ondersteunen bij het opstellen van de Wijkuitvoeringsplannen. Samen gaan we de uitdaging aan en creëren een leefomgeving waar jij en jouw bewoners trots op kunnen zijn.